No hi ha cultura sense drets socials

La cultura és un bé comú, que genera cohesió social i que permet el creixement personal i el desenvolupament social basat en valors com la creativitat, la  cooperació, el suport mutu, o la solidaritat. Això sí, quan les finances s’apoderen dels governs i aquests, amb l’excusa del diners, fan neteja ideològica apareixen retallades en tot allò que s’apropi als drets socials: sanitat, educació,… i clar està també la cultura. Per què la cultura també és un dret social!.

Al poder mai l’ha interessat una cultura que sigui capaç de donar les eines necessàries a les persones per situar-se davant de la realitat, analitzar-la i organitzar-se col·lectivament per canviar-la. Al poder els interessen els ciutadans consumidors, no els ciutadans creatius.

La cultura està patint una revolució conservadora pensada i planificada. Un conservadurisme cultural que estem patint més clarament als barris i no al Liceu.

Mapa realitzat per Marta Ardiaca sobre la xerrada-café organitzada per Cultura Acampada Barcelona que es va fer al Parc de la Ciutadella (#culturaalPARC) amb JL Marzo, Rubén Martínez i Lluís Cabera, el 8 de juliol del 2012, on s’explica com la cultura està patint una revolució conservadora.

Aquest dies  trobem gran quantitat d’exemples que en parlen d’això. L’últim que hem viscut és el festival de Volley Prospe-Beach, organitzat pels veïnes i veïnes de 9 Barris des de fa 12 anys. Aquest any sense sorra, sense aigua, sense llum, sense cap recurs per part de l’administració que, amb l’excusa del diners, talla el que ideològicament no l’interessa. Això sí el camp de futbol de l’Alzamora, també a 9 Barris l’ajuntament s’ho ha tret a l’entitat veïnal, de tota la vida, que ho gestionava i ho ha donat a una Fundació propera a l’Opus. Sense cap problema ni preocupació pels 450 nens que juguen allà a futbol.

En Xavier Artal li deia a la regidora del districte l’altra dia al ple de 9 Barris “no volem que vinguin a donar-vos un pot de cigrons. Ens volem organitzar per nosaltres mateixos per aconseguir-los”. Això és la diferencia entre caritat i solidaritat, on la cultura no està exclosa.

Foto realitzada per 9barrisimatge.org  al Prospe Beach que han dedicat a l’alcalde de Barcelona i a la regidora de 9Barris.

Anuncios

7 Respuestas a “No hi ha cultura sense drets socials

 1. Lo único que nos queda y que siempre hemos tenido, es la capacidad para organizarnos dando forma a nuestras inquietudes. Los movimientos sociales siempre preceden a las leyes. Un abrazo Antonio, te agradecería que cada vez que publiques me lo envíes a través de twitter. Algunas veces tardaré más o menos, pero lo leeré y comentaré.

  Me gusta

 2. Quieren ciudades estáticas, todos y todas quiet@s, cuando hay movimiento, hay crítica, y la posibilidad de derrocarlos…. triste, los políticos están para servir a la ciudadanía, no para coartarla.

  Si molestamos, tendremos que movernos más 😉

  Me gusta

 3. El fomento de la participación social nunca ha estado en los planes de las estructuras de partido, como mucho han intentado controlarlo y nosotros les hemos dejado. Es el momento de recuperar lo que es nuestro y para ello nada mejor que luchar por un cambio de la nefasta ley de asociaciones de 2002. Saludos Antonio y enhorabuena por la entrada.

  Me gusta

 4. Pingback: La cultura. Indústria o Dret? | educaciotransformadora·

 5. Pingback: El Circ d’Hivern en perill | educaciotransformadora·

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s