[Documental] El retratista. Desenterrant a Antoni Benaiges, el professor que va prometre el mar

retratista_A3_defEl projecte de documental El Retratista neix de l’exposició fotogràfica d’en Sergi Bernal Desenterrant el silenci: un mestre català a una fossa de Burgos, presentat a Barcelona l’any 2011.

És una història tràgica però única, recuperada a peu d’una fossa comuna, al límit de l’oblit, que parla d’un mestre assassinat i de la terrible repressió exercida contra el col.lectiu mestres de la República.  Una història de memòria que parla del drama de les fosses comunes, de la repressió dels mestres de la República, l’exili i les corrents de renovació pedagògica dels anys 30 i de les tècniques de la impremta a l’escola.

Antoni Benaiges, sindicalista i d’esquerres a més a més de mestre, serà separat definitivament del seu càrrec de mestre titular en un procés de depuració al que van ser sotmesos tots els professionals de l’educació. Pres i torturat a Briviesca, acabarà sent afusellat i enterrat furtivament a una de les fosses comunes de La Pedraja el mateix mes de juliol de 1936.

Setenta-sis anys després, un fotògraf català torna al poble. Els seus blancs i negres capten els les restes de l’escola abandonada, els rostres dels vells alumnes, les pàgines arrugades de les poques còpies d’aquells quaderns que encara sobreviuen. A pocs quilòmetres del poble, un equip d’arqueòlegs i forenses treballa per a l’exhumació una de les fosses comunes de les muntanyes de La Pedraja.

Més info:

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s