Documental Landskating #PatinaIlluita

LANDSKATING_DocumentalEl documental “LandSkating” explica el procés de remodelació de les tres pistes de skate construides a Barcelona (Les Corts, Marbella i Nou Barris) i es centra en el procés d’apoderament juvenil i transformació social donat a les pistes de skate de la Guineueta en Nou Barris. Recull la veu dels i les joves, dels educadors socials, dels veïns, i dels skaters més veterans. El documental ha estat realitzat per l’empresa d’arquitectes Scob amb la intenció d’explicar les possibilitats d’utilització de l’ espai públic com a espai de construcció social i de valors. Més enllà d’un espai de pas i de consum. L’equip de Scob també són professors a la UPC i el màster Arquitectura del paisatge.

Presentacions

Les pistes d’Skate de Nou Barris

Les Pistes d’Skate de Via Favència sorgeixen enmig d’una Barcelona immersa en l’adequació de la ciutat per als Jocs Olímpics del 92. Aquest equipament esportiu no estava previst dins del projecte olímpic de la ciutat sinó que és fruit d’una reivindicació veïnal (marca identitària de 9Barris) que demanava el soterrament i el cobriment de la Ronda de Dalt al seu pas per aquest districte i la construcció d’equipaments. Tot i així, la manca d’experts en la construcció d’aquest tipus d’equipaments en aquells temps dóna lloc a unes Pistes difícilment patinables.

En aquell moment, són els mateixos usuaris de les Pistes (usuaris també del Kasal de Joves de Roquetes) els que comencen a adequar l’espai i a fer-ne un manteniment iniciant, sense saber-ho, un projecte de gestió comunitària de l’espai públic que va comportar alguns conflictes entre joves i Administració. Per exemple, el 2003, poc desprès d’una millora substancial de les pistes finançada i realitzada pels mateixos skaters, les Pistes queden enreixades i apareix l’amenaça de destrucció de l’espai per a construir-hi un magatzem que havia d’acollir el material de les obres del metro. La resposta dels mateixos joves va ser contundent: es va destruir la reixa i es van recuperar les Pistes.

L’activitat a les pistes mai s’ha aturat: campionats, festivals de música, manteniment de l’espai autogestionat i reivindicacions. L’any 2013 desprès de la celebració dels X-Games, la versió més comercial i espectacular dels esports urbans, l’Ajuntament de Barcelona es compromet a remodelar tres Skateparks a la ciutat: Les Corts, Mar Bella i Via Favència. Mentre els dos primers es projecten i s’executen, l’equipament de 9Barris queda en stand-by i els joves s’organitzen per reivindicar un Pistes noves sota el lema “Patina i Lluita!” fins que finalment, aquest 2015 s’estrenen.

Scob Arquitectura i Paisatge ha sigut el despatx encarregat de realitzar aquestes obres. Els tres espais van ser dissenyats per aquest estudi amb l’assessorament d’un skater professional. Però, a 9Barris les coses van ser una mica diferents: el col·lectiu d’skaters del barri organitzats dins l’Associació Roket Project (entitat gestora del Kasal de Joves de Roquetes) van participar també en aquesta fase de disseny de les Pistes amb arquitectes i equip tècnic de l’Ajuntament. Un procés participatiu fruit dels anys lluitant per la gestió comunitària d’un espai central per la sociabilitat dels joves del barri i que es molt més que un skatepark.

#PatinaiLluita

Més info:

Anuncios

4 Respuestas a “Documental Landskating #PatinaIlluita

  1. Pingback: Cicle de conferències: Realitat i reptes de l’acció socioeducativa. La mirada professional | Educació Transformadora·

  2. Pingback: El cicle pretén conèixer, a través de la veu de diferents professionals, les realitats que viuen i els reptes que afronten. Alhora vol generar un espai de debat i de construcció de coneixement col·lectiu amb els participants. | Casc_cat·

  3. Pingback: Cicle de conferències: Realitat i reptes de l’acció socioeducativa. La mirada professional | Casc_cat·

  4. Pingback: Cicle de conferències: Realitat i reptes de l’acció socioeducativa. La mirada professional | Anna Forés Miravalles·

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s