La Conselleria de Justícia censura un mural veïnal a la presó Model

A finals de març del 2015 tots la premsa feia reso de que s’iniciava l’enderrocament de la presó model de Barcelona.  Al imaginari de molta gent la presó iniciava el seu tancament. La realitat d’avui en dia és que queden moltes persones preses al seu interior i continua funcionant. El darrer compromís era que durant el primer semestre de 2017 l’espai de la presó Model fos alliberat.

Així ho explica la Plataforma ciutadana Fem nostre l’espai de la Model quan diu que “s’han incomplet reiteradament els terminis i els compromisos signats per les administracions per tal que la recuperació d’aquest espai per a la ciutat esdevingui una realitat”.

Model_preso_mural_censura

Foto de Roc Blackblock. La part de la dreta sense realitzar.

Una part del mural censurat

El 29 de Maig de 2016, la plataforma,  va organitzar una festa reivindicativa als carrers Rosselló / Entença com a acte de presentació pública de la Plataforma “Fem nostre l’espai de la Model” per tal de reprendre un procés de participació ciutadana sobre la futura transformació de la presó. Des d’aquest dia, un graffiti i un tòtem expliquen les principals reivindicacions de la Plataforma.

El mural realitzat per l’artista Roc BlackBlock ha tingut una part no autoritzada. La part dreta del mur no ha rebut el consentiment de la Conselleria de Justícia per que es pugui pintar.  Tant l’artista com la plataforma ho denunciaven parlant de censura a les xarxes socials.

Serà perquè era gitano? perquè era anarquista? sindicalista? Ex reclús? per “La Capilla Gitana”? S’evita una part de la memòria de la nostra història?

La part del mural no permesa feia referència i reproduïa algunes obres de l’artista Helios Gómez (1905-1956). En Roc es preguntava al seu facebook “Serà perquè era gitano? perquè era anarquista? sindicalista? Ex reclús? per “La Capilla Gitana”? S’evita una part de la memòria de la nostra història?” Preguntes que a data d’avui continuen sense resposta oficial.

Helio_Gomez_Censura_Model

Foto i text de la Plataforma: Les imatges censurades del mural de l’artista Helios Gómez (1905-1956) per part de Serveis penitenciaris

Un procés participatiu per recuperar el solar

La plataforma veïnal planteja que a l’hora de guanyar un solar com aquest, un dels pocs grans espais que queden per recuperar a Barcelona, convergeixen tres dinàmiques reivindicatives: la necessitat d’una gran zona verda per a una part de la ciutat tan edificada i densament habitada; afrontar algunes de les mancances en equipaments i serveis diversos; i recuperar la memòria del que ha significat la presó Model.

Però tot està pendent que realment es construeixi ja l’alternativa a la Zona Franca i es tanqui la presó Model. Aquesta és la prioritat de la plataforma i per això promouen el procés de participació ciutadana. Es tracta de fer sentir amb força i de forma unitària, la veu col·lectiva.

 Per a més info: https://presomodel.wordpress.com/

model_preso_participa

Foto de la plataforma

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s